Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ο κύκλος του νερού

Με τα Πρωτοβρόχια ξεκινήσαμε τον κύκλο του νερού. Πως δημιουργούνται τα σύννεφα? Γιατί βρέχει? ΄Οταν κάνει πολύ κρύο χιονίζει? Θέλαμε να μάθουμε για τα φυσικά φαινόμενα που συναντούμε όταν ο καιρός και οι εποχές αλλάζουν.

Διαβάσαμε πολλά παραμύθια με αυτό το θέμα αλλά αυτό που μας βοήθησε πολύ ήταν το παραμύθι " Το σύννεφο που έβαλε τα κλάμματα" Η ιστοριούλα και οι εικόνες είναι πολύ ευχάριστες και κατατοπιστικές!


Οι εικόνες με τον Κύκλο του Νερού μας έδειξαν ανάγλυφα αυτό το φαινόμενο. Πειράματα όπως ο βρασμός του νερού για να καταλάβουμε την εξάτμιση μας έδειξε πως δημιουργούνται τα σύννεφα. Ο ήλιος ζεσταίνει τη θάλασσα, τα ποτάμια, τις λίμνες μερικές από τις σταγόνες της επιφάνειας γίνονται ελαφριές και πετάνε ψηλά στον ουρανό σχηματίζοντας τα σπιτάκια τους τα σύννεφα. Όσο αυτά γεμίζουν με σταγόνες, δεν χωρούν πια μέσα βαραίνουν πολύ και οι σταγονίτσες αφού έχουν αρχίσει να κρυώνουν και να γίνονται ξανά νερό βαραίνουν,  πέφτουν και γίνονται βροχή. Με το πείραμα τα παιδιά κατάλαβαν την διαφορά θερμοκρασίας του νερού, και είδαν τον ατμό, το σύννεφο να σχηματίζεται μπροστά στα μάτια τους!




Ζωγράφισαν τον κύκλο του νερού, με ελεύθερη ζωγραφιά, θυμήθηκαν πολλά από αυτά που έμαθαν και είδαν, αλλά και ποιο συστηματικά με το παρακάτω φύλλο εργασίας από το διαδίκτυο



Τελειώνοντας ο Νοέμβριος ο καιρός θα κρυώσει πιο πολύ μπαίνοντας πια στο χειμώνα. Το πρώτο πράγμα που σκέφθηκαν τα παιδιά, αν και δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά στην περιοχή που ζούμε, ήταν το χιόνι. Αχ πότε θα κάνει κρύο να χιονίσει μας είπαν οι περισσότεροι μέσα στην τάξη!

  

Χιόνι σπάνιο και αγαπημένο σε όλους μας!! Πολλές εικόνες που είδαμε δημιούργησαν στα  παιδιά την απορία Γιατί χιονίζει?

Τα παγάκια από την κατάψυξη σε ένα μπωλ ήταν άλλο πείραμα που έγινε για να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τί σημαίνει χιόνι ή χαλάζι. Είδαν ότι στην κατάψυξη έχει πολύυυ κρύο και ότι το νερό που βάλαμε στις παγοθήκες την επόμενη μέρα είχε γίνει παγάκια.
Τα έπιασαν, τα έγλυψαν, είδαν πόσο κρύα είναι, ότι είναι σκληρά παρατήρησαν πολλά παιδιά... Και τώρα αν θα τα αφήσουμε έξω σε θερμοκρασία δωματίου τι θα γίνει?

Μετά από κάποια ώρα ανακάλυψαν ότι τα παγάκια ξανάγιναν Νερό!!! ΄Ετσι κατάλαβαν ότι με το πολύ κρύο οι σταγόνες στα συννεφάκια παγώνουν και πέφτουν σαν νιφάδες, χιόνι. Με αντίστοιχο τρόπο  δημιουργείται και το χαλάζι. Πολύ λίγα παιδιά είχαν δει χαλάζι και ήταν κάτι πολύ καινούριο και περίεργο για αυτά.