Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

΄Ενας κήπος φτιαγμένος από τα παιδιά για τα παιδιά!!!!
Μια χαρούμενη ζωγραφισμένη αυλή, ένας όμορφος χώρος για τα παιδιά που μέσα σε αυτό  παίζουν χαρούμενα, άνετα, διοργανώνουν και σκέφτονται νέα παιχνίδια, δημιουργούν δεμένες παρέες που θα τις θυμούνται μετά από πολλά χρόνια....
Ευχάριστες αναμνήσεις, ποιός δεν θυμάται με νοσταλγία τις παιδικές στιγμές, φιλίες, παιχνίδια.

Τα παιδιά στην επαρχία όμως εκτός από τις ωραίες παιδικές αναμνήσεις, έχουν την πολυτέλεια να έρχονται σε άμεση επαφή με την φύση. Να μυρίζουν το χώμα, να βλέπουν τα φυτά να μεγαλώνουν, να εμπλέκονται και αυτά στη σπορά, στο μάζεμα, κόβουν φρέσκα, μυρωδάτα φρούτα από τα δέντρα, φρέσκα λαχανικά από τον κήπο, χωρίς φάρμακα και χημικά. Και όπως όλοι γνωρίζουμε οι μυρωδιές είναι οι ισχυρότερες αναμνήσεις. Η φύση μας ξεκουράζει, μας ηρεμεί,μας μαθαίνει να σεβόμαστε το περιβάλλον, τον πλανήτη μας.

Αυτές οι σκέψεις στριφογύριζαν στο μυαλό μας, πώς τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο μας θα είχαν τον δικό τους κήπο, την φρέσκια σαλάτα, θα μάθαιναν να φυτεύουν, να περιποιούνται τα λουλούδια, τα λαχανικά, τα οπωροφόρα δέντρα. 
Ακόμα και ο μικρός χώρος με χώμα γύρω από την αυλή, θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε λαχανόκηπο, σε κήπο με μυρωδικά, λουλούδια, φρέσκα κρεμμυδάκια, να φιλοξενήσει πορτοκαλιά, λεμονιά, ελιά, δέντρα που θα μας δώσουν καρπούς.
Φυτά όπως μαρούλια, λόλες, καρότα, πατζάρια, λάχανα, μαϊντανός, δυόσμος, δεντρολίβανο, μάραθο και άλλα θα μας προσφέρουν γεύσεις και βιταμίνες.
Και... με την μεγάλη προσφορά των γονιών που μας έφεραν φυτά, δέντρα, λουλούδια, μυρωδικά ο κήπος άρχισε να δημιουργείται.
Τα παιδιά έσκαψαν, έβαλαν φρέσκο χώμα, έριξαν τα σπόρια, φύτεψαν τα δέντρα, πότισαν....
Απολαύστε τα....

Φυτεύουν ελιά

Φυτεύουν πορτοκαλιά
Φυτεύουν   λεμονιά   

Φυτεύουν λουλούδια για να δώσουν χρώμα,  ομορφιά, αρώματα,πληροφορίες, λουλούδια μέσα σε χρωματισμένα λάστιχα ένας  σχεδιασμός της αυλής με ενδιαφέρον.

΄Ενας πραγματικός λαχανόκηπος που θα μας προμηθεύει τη φρέσκια σαλάτα που θα συνοδεύει το μεσημεριανό μας....
Ελιές και φρούτα όταν τα δεντράκια μας μεγαλώσουν και καρπίσουν.

Οι μικροί καλλιεργητές


Μέρα με την μέρα ο κήπος  ανθίζει, μεγαλώνουν τα φυτά,αλλάζει και συνεχίζουμε με νέες εικόνες με φυτά που φροντίζουν τα ίδια τα παιδιά.  
Ένας κήπος από τα παιδιά για τα παιδιά.

Δεινόσαυροι...

Επιστρέφοντας στο Νηπιαγωγείο μας από τις διακοπές μας, μια μέρα με πολύ κρύο, ντυμένοι με τα ζεστά μας ρούχα, επισκεφθήκαμε  ένα πανέμορφο χώρο.
Υπαίθριο γεμάτο με δεινόσαυρους σε πραγματικό μέγεθος, όπως ακριβώς ήταν στην πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι εκεί μας έδωσαν πολλές πληροφορίες και τα παιδιά έμαθαν πολλά για κάθε δεινόσαυρο, για το πώς εξαφανίστηκαν, για προϊστορικά ζώα, μαμούθ, μαστόδοντα, αρχαιοθήριο και άλλα.
Μερικές εικόνες...
Αυτή ήταν μια πολύ καλή αρχή για να δείξουν τα παιδιά μεγάλο ενδιαφέρον.
΄Εφεραν βιβλία, εικόνες, βρήκαμε εκπαιδευτικά βιντεάκια στο Internet, μιλήσαμε για τους φυτοφάγους και τους σαρκοφάγους δεινόσαυρους. Μάθαμε τα ονόματά τους, τα χαρακτηριστικά τους και τους απόγονους.

Δεινόσαυροι στη στεριά, στη θάλασσα, ιπτάμενοι.
Μικρότεροι, μεγαλύτεροι, δυνατότεροι. 
Με εξαιρετική ευκολία έμαθαν τα ονόματά τους και ας ήταν δύσκολα, κατάφεραν να τους μάθουν και φυσικά με τα παιχνίδια -δεινόσαυροι, τους ξεχώρισαν ακόμα πιο εύκολα. 
Κάναμε πολλά Παιχνίδια Μίμησης, Μαθηματικά με δεινοσαυράκια , μετράγαμε μέχρι το δέκα, βάζαμε, βγάζαμε, πρόσθεση, αφαίρεση, ταξινόμηση, αντιστοιχία...  

Ζωγραφιές, ο αγαπημένος δεινόσαυρος.Δεινόσαυροι και γραφήΠαιδιά με μάσκες, σύγχρονα ζώα στιγμιότυπο από παιχνίδι. Η εξέλιξη της ζωής, διάφορα ζώα της εποχής μας.


Ομαδική ζωγραφιά για την εξαφάνισή τους. 
Ο μετεωρίτης, η σκόνη που σηκώθηκε και έκρυψε τον ήλιο, τα δέντρα που ξεράθηκαν, κρατήρας που δημιουργήθηκε.
Μέσα από τα μάτια των παιδιών και με την βοήθεια της κυρίας Κατερίνας που την ευχαριστούμε πολύ.

Καπέλα δεινόσαυροι με χαρτόνια, τα παιδιά τα ευχαριστήθηκαν και έπαιξαν πολύ με αυτά, μεταμορφώθηκαν..........


Δεινόσαυροι φτιαγμένοι από τα παιδιά με χαρτόνια....