Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Μιλώντας για Θεατρικό Παιχνίδι

Παιχνίδι!!!
 Ο Μαγικός και πιο δημιουργικός, ευχάριστος φυσικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά τον εαυτό τους, τους άλλους, τον κόσμο γύρω τους.!!!
Ελεύθερο παιχνίδι, μίμησης, ρόλων, συμβολικό, φανταστικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός και τέλος Θεατρικό Παιχνίδι .
Από τη μία πλευρά έχει όλα τα χαρακτηριστικά του απλού παιχνιδιού και βοηθά τα παιδιά να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μάθουν τον εαυτό τους, να συνεργαστούν με την ομάδα, να αναπτυχθούν.
Από την άλλη πλευρά μαθαίνει στο παιδί την θεατρική Τέχνη που από την αρχαιότητα ήταν ο βασικός τρόπος μάθησης, ήθους, πολιτιστικής και κοινωνικής έκφρασης!!!    Ηθοποιός ποιώ ήθος
Το θεατρικό παιχνίδι δεν απευθύνεται μόνο σε χαρισματικά παιδιά,αλλά σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες.                
Με βιωματικό τρόπο, ακολουθώντας την έμφυτη τάση του ανθρώπου να μιμείται, του μαθαίνει να εκδηλώνει τις σκέψεις, τους φόβους του, την χαρά του, αναπτύσσει δεξιότητες, παρατηρητικότητα, μνήμη, ελεύθερη έκφραση, σεβασμό, εμπιστοσύνη.
Σε δυάδες, τετράδες, σε ολόκληρη την ομάδα τα παιδιά και μέσα στο σχολείο σχεδόν καθημερινά μέσα από μουσικά παιχνίδια, παντομίμα, δραματοποίηση παραμυθιών εκφράζονται ελεύθερα. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει μόνο ελευθερία, διασκέδαση,συνεργασία, σεβασμός.
Από εμάς δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από το να εμψυχώνουμε τα παιδιά, να τα βοηθούμε να αποκτούν κώδικες επικοινωνίας και να παρατηρούμε... Να αφουγκραζόμαστε την παιδική ψυχούλα, τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, με την μοναδική του ψυχοσύνθεση.
Τα παιδιά σχεδόν καθημερινά μιμούνται ζωάκια, όταν μαθαίνουμε για αυτά, γίνονται σύννεφα, αέρας, φύλλα, βροχή, μπαλόνια με πολλά χρώματα, λουλούδια και τόσα άλλα. Και το καθένα εκφράζεται χωρίς συγκεκριμένο τρόπο αλλά με τον δικό του προσωπικό, ξεχωριστό, μοναδικό τρόπο. Με συνοδεία μουσικών,απλών οργάνων,  που παίζουν συχνά τα ίδια τα παιδιά όπως μαράκες, κουδουνάκια, τύμπανα, αυτοσχέδια όργανα που δημιουργούν με μπουκάλια που περιέχουν όσπρια, χάντρες,ρύζι και δημιουργούν ήχους. Με μουσική, με το σώμα τους, παλαμάκια, δαχτυλάκια, patchen δηλαδή χτυπηματάκια στα γόνατα, ήχους που δημιουργούν εύκολα με τα πόδια τους, με το σώμα τους τα παιδιά κινούνται, κάνουν παντομίμα, εκφράζονται.

Γίνονται Κοκκινοσκουφίτσα, Λύκος, Γουρουνάκια, και μιμούνται πολλούς άλλους ήρωες  μέσα από τις γνωστές και λιγότερο γνωστές ιστορίες. Χωρίς ιδιαίτερα κουστούμια, αλλά με ένα απλό πανί, με χαρτόνια και άλλα υλικά που θα σκεφτούν και θα δημιουργήσουν τα παιδιά. Το Κουκλοθέατρο επίσης είναι πολύ ωραία εκπαιδευτική διαδικασία.


Γενικά τα παιδιά με κούκλες ή πίσω από τις μάσκες πράγμα που διαπιστώνουμε ιδιαίτερα τις απόκριες, αλλά και μέσα από το παιχνίδι, απελευθερώνονται, με  τα παιχνίδια ρόλων, παίρνουν θάρρος, καταλαβαίνουν ότι όλοι είναι ίσοι, αλλά και τόσο διαφορετικοί.
Τα παιδιά μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες αυτοσχεδιάζουν κάτι που φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι και τόσο γιατί απαιτεί φαντασία, κοινωνικοποίηση, εμπιστοσύνη, αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά με το δυνατό τους ένστικτο και την αθωότητά τους το καταφέρνουν πιο εύκολα από τους ενήλικες που έχουν πιο πολλές αναστολές.
Το θεατρικό Παιχνίδι είναι Παιδαγωγική Διαδικασία που βοηθά Εκπαιδευτικούς, Λογοτέχνες, Χορευτές, Ηθοποιούς να εξοικειώσουν τα παιδιά με όλες τις Τέχνες Λογοτεχνία, Μουσική, Χορό, Εικαστικά, Θέατρο να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να μάθουν καινούρια πράγματα, να γίνουν άνθρωποι με δημιουργικότητα, κοινωνικότητα, φαντασία, 
Π ΟΛ Ι Τ Ι Σ Μ ΟΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου