Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Ανακύκλωση

Παιδάκι από καπάκια, ανακυκλώσιμα.

Ξεκινάμε να ασχολούμαστε με το τόσο σημαντικό θέμα της ανακύκλωσης που επηρεάζει όλους μας, τα σπίτια μας, τις πόλεις μας, τη χώρα μας, ολόκληρο τον πλανήτη. ΄Ομως μια δική μας μικρή προσπάθεια και μια συνήθεια που μπορεί να γίνει από μικρή ηλικία,  συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτή την διαδικασία. ΄Ενα θέμα που αγκάλιασαν τα παιδιά από την πρώτη κιόλας μέρα.

ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΓΥΑΛΙ, ΧΑΡΤΙ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ μερικά από τα υλικά που ανακυκλώνουμε

Κουτιά από γάλα και χυμούς φτιαγμένα από χαρτί, γυάλινα μπουκάλια, κονσέρβες και κουτιά που περιέχουν γάλα ή αναψυκτικά, χαρτιά, εφημερίδες και πολλά άλλαΣτολίσαμε την πόρτα μας με το δέντρο της ανακύκλωσης φτιαγμένο σε κολλάζ από εφημερίδες.Εικόνες, ανακυκλώσιμα υλικά, εκπαιδευτικά βιντεάκια στο διαδίκτυο όπως ο μπλε κάδος σε κινούμενα σχέδια, εργοστάσιο ανακύκλωσης και όλη η διαδικασία από την ώρα που πετάμε τα σκουπίδια μας, τον τρόπο που τα ξεχωρίζουμε και τα τοποθετούμε στον σωστό κάδο τα είδαμε σε βίντεο, εικόνες,  τα διαβάσαμε σε παραμύθια  όπως  το  "Βρωμοχώρι" της  Ζαραμπούκακαι το παραμύθι "Μια νύχτα στη χωματερή" του Κώστα Μάγου.
Το τραγούδι από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου για την ανακύκλωση μας διασκέδασε και το τραγουδάμε συχνά με τα παιδιά.


Φτιάξαμε το τραινάκι της ανακύκλωσης με χαρτί, αλουμινόχαρτο, εφημερίδα, χαρτόνι.
Παίξαμε πολλά παιχνίδια με κουτιά από γάλα, κάναμε πύργους, τα παιδιά τα ισορροπούσαν το ένα πάνω στο άλλο, έφτιαξαν πυραμίδες, έπαιξαν bowlling, χωρίστηκαν σε ομάδες, μέτρησαν, αντιστοίχισαν, πρόσθεσαν, αφαίρεσαν.

Γέμισαν το μαγαζάκι μας με μπουκάλια, κουτιά,  πλαστικά μπουκάλια, ζωγράφισαν ανακυκλώσιμα υλικά.

Κάθε φορά που τρώνε το πρωινό τους, πίνουν νερό από πλαστικό μπουκαλάκι ή έχουν κάποιο γιαουρτάκι κοιτούν μόνα τους, ψάχνουν το σήμα της ανακύκλωσης και το ξεχωρίζουν για να τα πάμε στον μπλε κάδο.
Τα παιδιά με αυτό το θέμα ευαισθητοποιήθηκαν στην καθαριότητα του χώρου που παίζουν κάθε μέρα, της αυλής, της περιοχής γύρω από το σχολείο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου