Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Μαθαίνουμε τα σχήματα

Ξεκινάμε να μαθαίνουμε και να ξεχωρίζουμε τα σχήματα με τραγούδια που μιλάνε για αυτά, με παραμύθια όπως η σειρά του"Τριγωνοψαρούλη" γνωστή σε όλους μας και άλλες ιστορίες που πολλές από αυτές τις δημιουργούμε με τα παιδιά παίζοντας.Φιγούρες με σχήματα φτιαγμένες από Χαρτόνι και στηριγμένες σε πλαστικά κουταλάκια ώστε τα παιδιά να μπορούν να τις χειρίζονται, να τις κινούν, να παίζουν ένα είδος κουκλοθεάτρου, εμφανίζονται στην τάξη μας. Πού να ζουν άραγε? Στο Σχηματοχωριό απάντησε ένα παιδάκι.Και κάπως έτσι ξεκινά το αυτοσχέδιο Παραμύθι μας.



Ο μικρός Κυκλούλης εμφανίζεται πρώτος. Τι μας θυμίζει? Απαντήσεις παιδιών Ρόδα, Τούρτα, Πίτσα και άλλα.
Σχηματίσαμε τον Κύκλο με τα χέρια μας, γίναμε όλοι ένας μεγάλος Κύκλος και παίξαμε Παραδοσιακά Παιχνίδια όπως η μικρή Ελένη, γύρω γύρω όλοι και χορέψαμε Παραδοσιακούς χορούς ( Το είχε δει ένα παιδάκι σε γλέντι των γονιών του)



Ζωγραφίσαμε τον κύριο Κυκλούλη της Ιστορίας μας.






 Βρήκαμε τα γράμματα και γράψαμε τη λέξη Κύκλος. Τα παιδιά αναγνωρίζουν τα γράμματα από την καθημερινή δραστηριότητα με τις καρτέλλες των ονομάτών τους.
Την επόμενη μέρα κάνει την εμφάνισή του ο Τετραγωνούλης. Τι τους θυμίζει το Τετράγωνο? Σπίτια, Κουτιά, Παράθυρα και άλλα.
Ζωγραφίσαμε το σχήμα και οι περισσότεροι επέλεξαν να το φτιάξουν σαν σπιτάκι. Το σπιτάκι του κυρίου Τετραγωνούλη.







 Το Τρίγωνο θύμισε πολλά στα παιδιά. Σκεπή, Το Τριγωνάκι για τα Κάλλαντα, Σήμα Τροχαίας, ΄Ελατο, Κομμάτι από Πίτσα.
Ο κύριος Τριγωνούλης στις ζωγραφιές των παιδιών.







Ζωγραφίσαμε επίσης το Ορθογώνιο Παραλληλόγραμμο, βρήκαμε τις διαφορές του με το Τετράγωνο.

Ο κύριος Ρομβούλης εμφανίστηκε και αυτός και θύμισε κυρίως στα κορίτσια ένα μικρό διαμάντι. Παίξαμε πολύ με τα σχήματα, με παζλ, και έτσι ένα παιδάκι ακούμπησε δύο ισοσκελή τριγωνα και έφτιαξε ένα ρόμβο. Φυσικά η ικανοποίησή του ήταν μεγάλη!!! Συνέχισαν και τα υπόλοιπα παιδιά.










Παίξαμε και γνωρίσαμε τον κύλινδρο, την πυραμίδα, τον κύβο.

Και μια επαναληπτική εργασιούλα.



Ζωγράφισε Το Τρίγωνο Πορτοκαλί, Το Παραλληλόγραμμο Κόκκινο, Τον Ρόμβο Κίτρινο, Τον Κύκλο Γαλάζιο.  Σχήματα και Χρώματα.

1 σχόλιο: